Besibaigiant pavasariui baigėsi ir mokymų ciklas pagal teritorinio bendradarbiavimo projektą „Maistas, kurį galima valgyti“. Projektą vykdo VVG „Pajūrio kraštas“ kartu su partneriais: Kretingos rajono kaimo plėtros asociacija, Plungės rajono savivaldybės vietos veiklos grupe, asociacija „Lamatos žemė“ ir Šilalės rajono partnerystės vietos veiklos grupe.
Mokymai buvo skirti Klaipėdos, Kretingos, Plungės, Šilalės bei Šilutės rajonų smulkiems maisto produktų augintojams bei perdirbėjams. Mokymų ciklas buvo suskirstytas į penkis sektorius pagal produkcijos tipą: mėsos, pieno, daržovių, bičių produktų bei vaisių ir uogų. Kiekvienam sektoriui skirta po penkias mokymų dienas ir po vieną praktinių užsiėmimų „lauko dieną“. Iš viso mokymų ciklą sudarė 30 dienų po 8 valandas.
Galima pasidžiaugti, jog mokymuose aktyviai dalyvavo ūkininkai ir perdirbėjai iš visų rajonų. Mokymų dėka smulkieji maisto augintojai suvokė, jog atėjo metas pokyčiui ūkyje – parduoti ne žaliavą, o gaminti savo ūkio produkciją ir parduoti tiesioginiams vartotojams, taip kuriant tarpusavio pasitikėjimą ir savo ištikimų klientų ratą. Toks pokytis ūkiuose būtų ne tik ekonomiškai naudingas jiems patiems, bet ir sutrumpintų produktų kelią nuo lauko iki stalo, padėtų kurtis vietos maisto sistemoms.
Mokymų metu dalyviai patyrė, kaip veikia kooperatyvai, sužinojo apie naujausias technologijas maisto produktų kūrime ir gamyboje, turėjo galimybę kurti savo prekės ženklą, mokėsi būti matomi socialiniuose tinkluose, dalyvavo degustacijose, sužinojo skonių tendencijas
Naujos pažintys ir pasidalinta patirtis taip pat įkvepia pokyčiui. Mokymų dalyviai domėjosi galimybėmis bendradarbiauti tarpusavyje, keitėsi kontaktais, kūrė bendras ateities vizijas.
Atsižvelgiant į dalyvių gausą, aktyvumą ir entuziazmą, tikime, jog šių mokymų tikslas – kartu su partneriais padėti smulkiesiems ūkininkams ir perdirbėjams suvokti šiuolaikinės kooperacijos naudą bei paskatinti kurti trumpąsias masto tiekimo grandines bei vietos maisto sistemas – yra pasiektas.