STRATEGIJA 2014-2020
  • APIE MUS
    • KAS MES
    • GALERIJA
  • AKTUALI INFORMACIJA
    • RENGINIŲ KALENDORIUS
    • PROJEKTŲ ŽEMĖLAPIS
    • METODINĖ MEDŽIAGA
    • TEISĖS AKTAI
    • NUORODOS
    • VIETOS PROJEKTAI
    • VVG PRIORITETAS – JAUNI ŽMONĖS
  • DOKUMENTAI
    • STRATEGIJA
    • VALDYBOS POSĖDŽIŲ PROTOKOLAI
    • VISUOTINIŲ NARIŲ SUSIRINKIMŲ PROTOKOLAI
    • VIEŠŲJŲ PIRKIMŲ DOKUMENTAI
    • VVG NARIŲ PRIĖMIMO TVARKA
    • ATASKAITOS
    • INFORMACIJA APIE RENGINIUS
    • DARBO UŽMOKESTIS
  • KVIETIMAI
    • TEIKIANTIEMS PROJEKTUS
    • VYKDANTIEMS PROJEKTUS
    • BENDRUOMENĖS VERSLUI
ĮVYKO TARPTAUTINĖ KONFERENCIJA ŠVEDIJOJE
Posted by Pajūrio Kraštas

ĮVYKO TARPTAUTINĖ KONFERENCIJA ŠVEDIJOJE

Vietos veiklos grupės „Pajūrio kraštas“ atstovai dalyvavo tarptautinio projekto  „Perėjimas prie atsparių kaimo vietovių“ konferencijoje Švedijoje. Konferencija vyko šių metų gegužės 23-26 dienomis Upsaloje. Šis renginys yra pirmasis iš dviejų projekte suplanuotų tarptautinių konferencijų. Projektą, kurį finansuoja Švedijos institutas, vykdo Upplandsbygd Vietos veiklos grupė Švedijoje kartu su 8 partneriais iš Estijos, Latvijos, Suomijos ir Lietuvos. Visi partneriai veikia kaip vietos veiklų grupės ir naudoja LEADER metodą. Mūsų bendras tikslas – sukurti tinklą, skatinantį perėjimą prie atsparių kaimo vietovių aplink Baltijos jūrą.

Projekto vadovė ir šios konferencijos organizatorė Emma Mattila su komanda labai pasistengė, kad konferencijos metu dalyviai išgirstų, pamatytų ir patirtų tvarių iniciatyvių vaisius Upplandsbygd VVG teritorijoje.

Konferencijoje dalyvavo 50 atstovų  iš visų devynių bendradarbiaujančių organizacijų. Vietos veiklos grupę „Pajūrio kraštas“ atstovavo pirmininkė Raimoda Damulienė, VPS administratorė Jūratė Vasiliauskienė bei valdybos nariai Vida Riaukienė ir Raimondas Zabiela.

Pirmoji mūsų tema – tvarus verslas ir atsparumas. Vietos verslininkai, papasakojo apie atsparumą, susijusį su mažomis įmonėmis, ir apie tai, kaip tvarias iniciatyvas paversti pelningomis. Mokslo atstovė Louise Hård af Segerstad teigia, jog siekiant ilgalaikio ekonomikos tvarumo, taip pat svarbu neignoruoti ekologinių ir socialinių poreikių. Seni ekonomikos modeliai taip neveikia, todėl žiūrint į priekį svarbu naujai mąstyti. Verslo atstovė Pia Andersson paaiškino, kaip bėgant laikui pasikeitė mūsų vartojimo įpročiai ir kaip tvarumui klientai dabar teikia pirmenybę labiau nei bet kada anksčiau. Tyrimai taip pat rodo, kad tvarioms įmonėms dažnai sekasi geriau nei netvarioms.

Daug dėmesio buvo skiriama akvakultūros temai. Švedijos žemės ūkio mokslų universiteto doktorantūros studentas Pontus Gunnarsson, teigia, jog žuvies auginimas labai išpopuliarėjo ir dabar šiuo būdu yra išgaunama tiek pat jūros maisto kiek iš žvejybos jūroje. Žuvų auginimo sektorius nuolat vystosi tobulinant metodus ir naujus žuvies maisto tipus, kurių pagrindą sudaro tokie ingredientai kaip vabzdžiai ir pelėsiai. Akvakultūra turi didžiulį potencialą Baltijos jūros šalyse ir yra puikus būdas gauti pajamų ir maisto kaimo ir pakrančių vietovėms.

Gautas žinias apie akvaponikos sistemą užtvirtinome šeimos verslo kavinėje „Paradiso“ Knivstoje, kur  Maja de Bernardo ir Fredrik Svensson, augina žuvis ir daržoves uždaroje akvaponikos sistemoje ir šitaip apsirūpina maisto produktais savo restoranui.

Konferencija buvo išties turininga – aplankėme mokyklą, kuri turi savo daržą ir ugdo vaikų daržininkystės įgūdžius bei praturtina mokyklos virtuvę sveikomis daržovėmis. Daug išgirdome ir pamatėme apie nendrių naudą saugant vandenį nuo maistinių medžiagų taršos. Susipažinome su ūkininku Leifu, kuris augina nendres šalia savo laukų, tam kad sulaikytų trąšų ir maistinių medžiagų patekimą į vandenį ir su verslininku, kuris sukūrė nendrių pjovimo laivelį ir šiandien juo pjauna nendres bei tiekia žaliavą aplinkai draugiškų gėrimo šiaudelių gamybai. Dar viena puiki pažintis su jauna Kombobrew komanda  – natūraliai fermentuoto gėrimo kombučia,  gamintojais. Tai mažas, jaunas verslas, kuris nuo pat pradžių mąsto ir veikia tvariai – nuo ekologiškų žaliavų gėrimo gamybai iki perdirbamo aliuminio skardinės galutiniam produktui – viskas buvo atrinkta atsižvelgiant į tvarumą. Be to, kombučia yra fermentuotas gėrimas, kurio gamybai nereikia beveik jokios energijos.

Ši konferencija suteikė galimybę  praktiškai pajusti, kaip įgyvendinant projektus ir panaudojant ES lėšas galima siekti aukštesnių, globalių tikslų ir eiti koja kojon su mokslu. Vietos projektai turėtų spręsti  opias problemas siekiant  darnos su gamta bei visuomene ir kurti ilgalaikę pridėtinę vertę.

 




 

0 Komentarai įrašui ĮVYKO TARPTAUTINĖ KONFERENCIJA ŠVEDIJOJE yra išjungti 37 31 gegužės, 2022 Naujienos gegužės 31, 2022

About the author

View all articles by Pajūrio Kraštas
← STARTUOJA NAUJA ELEKTRONINĖ PARDUOTUVĖ RENGINYS „TU ESI GALIMYBĖ: SUMANAUS KAIMO PLANO RENGIMAS“ →
← Previous Next →

 

 

Tel.: 8 615 13 814
El.paštas: pajurio.krastas@gmail.com

Kvietinių g. 30

96112 Gargždai

Vietos veiklos grupė
„Pajūrio kraštas“

Bankas: AB „Swedbank“
Banko kodas: 73000
Sąsk. Nr.: LT607300010106635635
Organizacijos kodas: 301533050

Naudojame slapukus tam, kad suteiktume jums galimybę naudotis visais mūsų interneto svetainės privalumais. Jei tęsite nepakeitę nustatymų, traktuosime, kad sutinkate su visais svetainėje esančiais slapukais. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.SutinkuSkaityti daugiau...